Inkomensverzekering
Je wordt ziek, verliest je baan of je partner komt te overlijden. Dit zorgt meestal voor een grote inkomensverandering. Maar de vaste lasten lopen wel door en die moeten natuurlijk worden doorbetaald. In de meeste gevallen zijn werknemers bij kortstondige ziekte de eerste 2 jaar via een ziekengeldverzekering bij hun werkgever verzekerd. Maar ook hierbij kan afhankelijk van de dekking inkomensdaling optreden. Een maximale uitkering van 70% van je laatste loon komt veel voor. Om een (tijdelijke) inkomensterugval op te vangen kun je een zogenaamde inkomensverzekering afsluiten.
Het risico dat je door ziekte of een ongeval plotseling arbeidsongeschikt raakt en minder inkomen krijgt verzeker je met de onderstaande verzekeringen:
WIA-verzekeringen: met deze veelal collectieve via de werkgever afgesloten inkomensverzekeringen ben je als werknemer in loondienst verzekerd als je 2 jaar of langer ziek bent en daardoor minder inkomen ontvangt. Bij een arbeidsongeschiktheidspercentage van 35 tot 80% of meer dan 80% met kans op herstel ontvangt de werknemer een zogenaamde WGA-uitkering. Ben je meer dan 80% duurzaam en structureel arbeidsongeschikt met een kleine kans op herstel dan komt de werknemer in aanmerking voor een zogenaamde IVA-uitkering (inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten.
Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV): deze dekken ook het risico van inkomensdaling maar zijn meer bedoeld voor zelfstandig ondernemers (ZZP). Hierbij zijn verschillende keuzemogelijkheden.