Overlijdensrisicoverzekering (ORV)

Een ORV keert uit als de verzekerde vóór een bepaalde einddatum komt te overlijden. De overlijdensuitkering stelt jouw partner of nabestaanden in staat om de hypotheekschuld (deels) af te lossen. Hierdoor kan de langstlevende partner financieel onbezorgd in de woning verblijven. Er valt immers bij overlijdens een groot deel van het inkomen weg.

Het is dus heel belangrijk om bij het kopen van een woning en het afsluiten van een hypotheek goed na te denken over het verzekeren van overlijdensrisico. Adviesmatig besteed ik hier als hypotheekconsultant veel aandacht aan.

Er is tegenwoordig geen verplichting meer om bij het afsluiten van een hypotheek een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Het staat de klant vrij om hier zelf over te beslissen.

Dekkingsvormen

Het verzekerde kapitaal wordt bij aanvang van de verzekering vastgesteld. Dat kan een vast bedrag zijn maar je kunt ook kiezen voor een jaarlijks dalend overlijdenskapitaal. Het verzekerd kapitaal daalt dan in lijn met de resterende hypotheekschuld. Indien u tijdens de looptijd de overlijdensdekking niet meer nodig heeft dan kunt de polis maandelijks kosteloos opzeggen en beëindigen.

Premievergelijking

Ik vergelijk en analyseer de premies van een groot aantal verzekeraars zodat u niet alleen verzekerd bent van kwalitatief goede voorwaarden maar ook van een lage en concurrerende premie.

Gezondheidsverklaring

Vóór een verzekeraar een nieuwe ORV accepteert, mag deze om een standaard gezondheidsverklaring vragen. In bepaalde gevallen kan een medische keuring worden verlangd. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met leeftijd of een medische achtergrond.

Kosten

Voor het afsluiten en bemiddelen van een overlijdensrisicoverzekering rekenen wij een eenmalig verrichtingen tarief. Raadpleeg hiervoor onze vergelijkingskaart (Risico’s afdekken).

De premie voor een overlijdensrisicoverzekering is afhankelijk van: 

  • het verzekerde kapitaal
  • gelijkblijvend of dalend verzekerd kapitaal
  • leeftijd
  • gezondheid op het moment van afsluiten van de polis
  • roken of niet-roken (voor “niet rokers” geldt namelijk een premiekorting)